web analytics
Ravinto ja enduro

 

YHTEYSTIEDOT

Miia Inkeroinen
040 5551515
miia.inkeroinen(at)nutrimia.fi

Tarja Hänninen
0400 749016
tarja.hanninen(at)nutrimia.fi

VASTAANOTTO

Klaukkala
Valkjärventie 263


Share |

Kokemuksia

Autismi – Poika 6 v.

Vastaanotolleni tulivat pojan vanhemmat ja kertoivat autistisen poikansa taustoista. Vauvasta lähtien vanhemmat olivat huomanneet pojassa herkkyyttä ja sen, että hän on jollain tavoin erilainen lapsi, kaikki ei ollut kunnossa. Puolitoistavuotiaasta poika oli yhä enemmän omissa maailmoissaan eikä ottanut katsekontaktia. Häiriökäyttäytyminen ja kiukkuisuus alkoivat olla vallitsevia piirteitä. Ummetus ja vatsakivut ovat olleet vauvasta lähtien. Ulostaminen oli aina vaikeaa ja vatsa toimi kerran viikossa, pahimmillaan kerran kahdessa viikossa. Pahimmassa vaiheessa sairaalassa jouduttiin tekemään suolihuuhtelu helpottamaan tilannetta.

Pojan puhe alkoi hiljalleen kehittyä vuoden iässä, mutta lähti hyvin pian taantumaan ja ennen kahta ikävuotta kaikki opitut sanat olivat kadonneet. Poika oli mukana rokotetutkimuksessa ja sai myös sikainfluenssa rokotteen, jonka jälkeen äidin mukaan pojan kunto romahti ja poika sulkeutui yhä voimakkaammin. 2 ½ -vuotiaana pojalla diagnosoitiin autismin kirjon häiriö; autistiset piirteet ja kehitysviivästymä.

Miian johdolla pojalla aloitettiin ruokavaliohoito sekä teetettiin Orgaanisten happojen virtsatesti. Testistä nähdään aineenvaihdunnan häiriötiloja ja tämän perusteella pojalle räätälöitiin yksilöllinen lisäravinneohjelma. Ravintolisät otettiin käyttöön yksitellen ja jokaisen ravintolisän kohdalla tapahtui aina nopeaa kohentumista pojan voinnissa, äiti kertoo.

Jo viikossa uuden ruokavalion aloittamista vanhemmat huomasivat pojassa valtavia muutoksia ja 1-2 kk hoidon aloituksesta muutokset ovat dramaattiset. Aggressiot ja raivokohtaukset ovat jääneet pois 90 %:sti. Kirkuminen, joka oli ollut pojan kommunikointitapa, ennen kuin sanoja alkoi löytyä neljävuotiaana, ja joka oli jäänyt opituksi tavaksi, jäi kokonaan pois. Myös katsekontakti palautui todella nopeasti ruokavaliomuutosten jälkeen.

Puheentuotto on hoidon aikana lisääntynyt ja aistiyliherkkyydet ovat helpottaneet. Poika ei ennen ruokavaliomuutosta sietänyt musiikkia lainkaan, myös kosketus ja sylissä olo tuntuivat pahalta. Toisaalta poika ei tuntenut kipua, vaikka häntä sattui kovastikin. Hoidon aloittamisen jälkeen molemmat aistien ääripäät ovat tasoittuneet normaaleiksi. Nyt hän pitää musiikista ja laulamisesta, haluaa olla sylissä ja nauttii silittelystä ja kosketuksesta sekä tuntee kipua normaalisti.

Aiemmin poika jumiutui tilanteisiin pitkäksi aikaa. Hän juuttui lelujen ja tavaroiden kanssa omaan maailmaansa. Ravitsemusmuutosten jälkeen leikit ovat monipuolistuneet ja mielikuvitus on alkanut kehittyä. Myös lähimuisti, joka ennen oli hyvin hatara tuntuu heränneen, äiti kertoo onnellisena. Parhaita ovat hetket kun poika itse oivaltaa ja hihkaisee:”minä muistan!”  

Perheen arki on helpottunut pojan oireiden lieventymisen myötä hurjan paljon ja elämää voi jo suunnitella pitemmälle kuin vain hetken kerrallaan, äiti kertoo onnellisena. Toivoisin, että meidän esimerkkimme voisi tuoda apua monelle muulle autistisen lapsen perheelle ja uskoa siihen, että autismia voidaan hoitaa ravinnolla.Vatsantoiminta, nivelet, unetomuus, stressi - Nainen 44 v.

onni.jpeg

Tullessani Nutrimiaan ravintoterapiaan kärsin monenlaisista vaivoista, ja minusta tuntui ettei kroppani kestä enää. Paino nousi koko ajan, vaikka yritin syödä terveellisesti. Minulla oli jatkuva makeannälkä ja syömishimoja oli paljon. Boostasin itseäni aamuisin ja iltapäivisin kahvilla, jotta jaksaisin työpäivän loppuun.

Niveliäni särki ja erityisesti polveni oli todella kipeä. Öisin heräsin polvikipuihini. Yleisesti ottaen nivelet olivat tosi jäykät. Kädet ja erityisesti sormet puutuivat, mikä oli hyvin häiritsevää, ajattelin sen johtuvan jumissa olevista hartioistani. Levottomat jalat myös vaivasivat. Päivisin kokouksessa istuminen oli tosi vaikeaa ja iltaisin ja öisin jouduin pomppaamaan pois sängystä vatkaamaan jalkojani, jotta levottomuus helpottaisi.

Vatsani oli löysällä ja joka kerta kun kävin vessassa myös ulostin. Syömisen jälkeen oli aina ähky olo ja vatsa turposi ilmapalloksi, ilmavaivoja oli paljon.  Pissalla kävin pahimmillaan 15 minuutin välein ja myöhemmin Miian kanssa keskustellessani minulle selvisi, että tämä on yksi uupuneen kehon merkkejä.

Stressitasoni olivat korkealla ja huomasin myös, että stressinsietokyky oli selvästi alentunut. Minulla oli jatkuvasti kireä olo. Kärsin sekä nukahtamisvaikeuksista että yövalvomisista. Nukahtaminen oli aika ajoin niin vaikeaa, että nukkumaan käyminen jo itsessään pelotti ja tämän vuoksi pitkitin nukkumaan menoa iltaisin.  Energiatasot olivat alhaiset unettomuuden ja stressin vuoksi. Vaikka muuten hikoilin paljon, sormet ja varpaat olivat hyvin kylmänarat ja aina jäässä.

Ensimmäiselle seurantakäynnille tulin 4 viikon kuluttua ja oloni oli jo tähän mennessä muuttunut täysin. Vatsan toiminta oli normalisoitunut, isolla hädällä kävin enää normaalisti kerran päivässä ja turvotus ja ähky syömisen jälkeen olivat poissa!

Uni parani muutamassa päivässä uuden ruokavalion ja lisäravinteet aloitettuani. Nukuin yöni läpi ja uni oli palauttavaa, heräsin aamulla pirteänä jo ennen kellon soittoa! Jatkuva napostelun tarve iltapäivisin töissä ja illalla kotona olivat hävinneet, sain ruuasta sen mitä tarvitsin ja napostelulle ei ollut enää tarvetta.

Nivelkivut olivat hävinneet kokonaan! Polvi, joka oli ollut tosi kipeä ja herättänyt öisin ei oireillut enää lainkaan. Levottomat jalat olivat rauhoittuneet illasta ja yöstä, mutta päivisin kokouksissa ne edelleen häiritsivät.

Toiselle seurantakäynnille tulin 3 kk aloittamisen jälkeen ja olo on edelleen tosi hyvä. Nivelkivut ovat pysyneet poissa ja uni on tosi hyvää ja virkistävää. Vaikka olen lisännyt veden juontia lähtötilanteesta huomattavasti, käyn silti paljon vähemmän pissalla kuin ennen. Nesteet pysyvät ja imeytyvät kehooni, mikä vaikuttaa jaksamiseeni tosi paljon. Lisäksi paino on alkanut pikkuhiljaa tippumaan ja vaikka se ei ollut ruokavalion muutoksen perusteena, tuo sekin hyvää oloa, kun vaatteet eivät enää purista.

Kylmänarkuutta minulla edelleenkin on, minkä olen oppinut liittyvän kilpirauhasen alentuneeseen toimintaan. Kilpirauhasen tukeminen meillä jatkuu.

Siitepölyallergiat ja polyyppi – Nainen 41 v.


Olen lapsuudesta lähtien kärsinyt keväisin todella pahasta siitepölyallergiasta. Keväisin oireet alkavat maaliskuulla ja jatkuvat kolme kuukautta. Olo on todella tukala ja pahoina siitepölyvuosina olen ollut jopa työkyvytön allergioiden ollessa pahimmillaan. Ristireagoin myös moniin ruoka-aineisiin, jotka aiheuttavat kutinaa kurkussa.

Syksyllä 2011 allergiaoireet eivät loppuneetkaan vaan olo vain paheni ja loppuvuodesta poskionteloistani löydettiin polyyppi, joka poistettiin tammikuussa. Hetken olo oli hyvä, mutta pian polyyppi kasvoi uudelleen ja vaikeutti hengitystä jälleen tehden olon todella tukalaksi.

Aloitimme ravintoterapian helmikuussa kun olo oli surkea. Pelkäsin kuollakseni tulevaa kevättä, jolloin allergiaoireet tulisivat vielä polyyppioireiden lisäksi. Kaiken kaikkiaan polyyppi piti olon niin tukalana, että minkäänlaisia muutoksia olotilassani ei tapahtunut hetkeen, vaikka ruokavaliota muokattiin ja lisäravinteita oli käytössä. Maaliskuun lopulla kuitenkin tapahtui käänne, polyyppi alkoi pienentyä poskionteloissa ja hengitys muuttui normaaliksi. Myös haju- ja makuaisti palautuivat, jotka olivat olleet kadoksissa edellisestä syksystä lähtien. Ja kun siitepölykausi alkoi kunnolla huhti-toukokuulla mitään oireita ei tullutkaan! Koen tämän täysin uskomattomana!

Viimeiset 36 vuotta olen kärsinyt niin voimakkaista allergiaoireista, että en koskaan olisi voinut uskoa oireettomaan kevääseen! Olen myös voinut palauttaa ruokavaliooni kaikki ne ruoka-aineet, jotka aiemmin aiheuttivat minulle oireita. Tämä on ollut hieno kokemus!


Päänsäryt, uupumus ja hiivaongelma - Nainen 36 v.

Olen kahden pienen alle kouluikäisen lapsen äiti ja voin sanoa eläväni elämäni ruuhkavuosia. Työni päällikköasemassa kv-yrityksessä on hyvin stressaavaa ja työpäivät pitkiä. Olin jo pitkään ollut todella uupunut, mutta silti nukahtaminen iltaisin oli aina vaikeaa. Päänsäryt olivat pahoja ja niitä oli usein. Ennen ravintoterapiaan tuloa päätäni särki kuukauden ajan joka päivä. Nivelet erityisesti sormissa olivat kipeät. Hiukseni olivat menneet heikoksi ja päänahkani oli haavaumilla, haavaumat tulehtuivat helposti, mikä teki päänahasta todella kivuliaan. Olen myös kärsinyt vuosia alapään hiivaongelmista, kutina oli jatkuvaa ja haju todella epämiellyttävää. Himo kaikkeen sokeripitoiseen oli valtavaa ja söin ja join karkkeja, leivonnaisia ja limuja päivittäin. Mitään kovin suurta ylipainoa ei kuitenkaan ollut, mutta halusin tiputtaa 5-7 kg, jotta pääsisin raskauksia edeltäviin mittoihini takaisin.
Jo ensimmäisellä kerralla käydessäni ravintoterapiassa ymmärsin asioiden välisiä yhteyksiä eli miksi minulla on himoja makeaan ja miten se vaikuttaa moniin erilaisiin ongelmiini. Tämä motivoi minut pidättäytymään terapeutin antamissa ohjeissa ja jo todella pian huomasin ensimmäisiä muutoksia – vireystila nousi huimasti, minua ei väsyttänyt enää päivisin! Myös nukahtamisvaikeudet väistyivät eli nyt pystyn nukahtamaan illalla helposti. Kun kuukauden kuluttua tapasimme Miian kanssa toisen kerran, minulla ei ollut ollut koko tänä aikana ensimmäistäkään päänsärkyä. Haavaumat päänahassa olivat alkaneet rupeutua. Alapään hiivaongelmaan olen myös saanut avun, jatkuva kutina ja haju ovat hävinneet. Myös nivelet ovat nyt täysin kivuttomat.
2½ kuukautta aloittamisen jälkeen em. vaivat ovat edelleen pysyneet poissa ja painoa olen tänä aikana tiputtanut 5 kg, alan siis pian olla tavoitepainossakin. Hämmästyttävä muutos itsessäni on ollut huomata muutos makutottumuksissa. Kun ennen rakastin kaikkea makeaa, maistuu nyt esim. sokeroitu jogurtti suussa pahalle. Voin hyvin katsoa vierestä kun muut syövät leivonnaisia tms. eikä itseni tee mieli niitä yhtään. Himo makeaan on hävinnyt ja tilalle tullut terve suhtautuminen ruokaan. Nyt kun terveys on taas raiteillaan ja varsinaiset elämää haittaavat ongelmat on selätetty, aloitamme seuraavaksi selluliitin poiston reisistä ja pakaroista.

 

Vatsakivut ja migreeni - Nainen 34 v.
 

Olen 34-vuotias nainen ja kärsinyt vuosia päivittäisistä vatsakivuista ja turvotuksesta. Minulla oli ärtyvän suolen oireita eli toisinaan olin ripulilla ja toisinaan taas oli ummetusta. Ajoittain kärsin myös todella kovista ylävatsan kivuista, jotka veivät lähestulkoon toimintakyvyn. Kuukautisten aikana lamauttava migreeni oli lähes päivittäistä. Myös väsymys ja voimattomuus veivät elämänhaluani ja vaikuttivat mieleen eli olin usein ärtynyt ja hermostunut. Lihaskivut ja – krampit häiritsivät erityisesti öisin. Ruoka pyöri koko ajan mielessä ja makeanhimo oli jatkuvaa.

Ravintoterapiassa käynti on muuttanut oloni nyt täysin. Päivittäiset vatsakivut ovat hävinneet samoin migreeni, joka vei kuukautisten aikana aiemmin minut lähes toimintakyvyttömäksi. Vireystilan koheneminen on ollut valtava eli olen virkeä ja jaksan päivän aktiviteetit ilman ”väsähtämiskohtauksia” ja ärtyisyys sekä hermostuneisuus ovat hävinneet. Samoin vatsan toiminta on normalisoitunut eli ärtyvän suolen oireet (ripuli ja ummetus) ovat hävinneet eivätkä lihakseni enää kramppaile ja särje. Myös alituinen makeanhimo on poissa, eikä minun enää tarvitse ajatella ruokaa koko ajan. Muutos parempaan tapahtui yllättävän nopeasti. Jo viikon sisällä huomasin olennaista muutosta vireystilassani sekä vatsan toiminnassa. Ja muutaman kuukauden sisällä hävisivät pikkuhiljaa muutkin oireet. Olon koheneminen on ollut todella kokonaisvaltaista ja olen todella iloinen, että omilla ruokavalinnoillani ja ravintoneuvojan tuella olen saanut terveyteni takaisin.

 
Urheiluravitsemus - Mikko 35 v. enduro.jpeg
 
Olen aina harrastanut urheilua. Viimeiset 4 vuotta olen ajanut aktiivisesti enduroa ja myös kilpaillut kansallisella tasolla. Kesällä 2011 pääsin mukaan SIX DAYS MM-enduron joukkuekilpailuun. Kisaa ajettiin kuutena perättäisenä päivänä ja kisan kesto oli noin 8 tuntia päivässä. Tankkaukset hoidettiin päivän aikana keskimäärin viidellä huoltotauolla. Tankkaus oli hyvin pikaista, koska aikaa siihen jäi vain noin 3-5 minuuttia per huoltotauko. Nesteytys tapahtui lähinnä juomarepusta ajon aikana. 
 
Aiemmista Päijänteen Ympäriajon kokemuksista tiesin, että 6 päivän kisasta tulisi todella rankka ja yötauon aikana seuraavaan päivään palautumisesta haasteellista. Jo 3 päivän kisassa viimeisenä päivinä on melko puhki, eikä meinaa jaksaa enää pitää omaa suoritustasoa yllä. Ongelmana aiemmin on myös ollut se, että mahani on mennyt sekaisin urheilugeeleistä, joita olen joutunut kisoissa käyttämään. Tämä on osaltaan ollut sotkemassa kisasuoritusta.
 
Tiesin, että ravinto on ratkaisevassa roolissa kisoissa menestymisen ja jaksamisen suhteen. Mutta tiesin myös, että oma osaamiseni ravitsemuksessa ei ole aivan sillä tasolla, että osaisin tehdä itselleni ohjelman kisoihin. Suolakurkulla ja vichy-vedellä ei näitä kisoja enää läpi viedä… Miialta sain hyvät ja asiantuntevat ohjeet kisoihin valmistautuessani eli siihen miten tankkaus ennen kisoja hoidetaan. Itse kisoihin sain hyviä ja itselleni uusia vinkkejä jaksamiseen ja energian riittävyyteen. Myös palautustankkauksen merkitys ja vinkit siinä olivat minulle uutta tietoa. Seuraavana viitenä päivänä kun piti myös olla iskussa.
 
Kisat sujuivat osaltani erinomaisen hyvin, jaksaminen ja energian riittävyys olivat aivan toista luokkaa, kuin aiemmissa kisoissa. Myös vatsani pysyi kunnossa läpi kisan. Eli kun ravinto oli kohdillaan, myös vatsan toiminta on normaalia eikä sen vuoksi mene kisa pilalle. Tietenkin kisa oli rankka, mutta totaalista uupumista tai lopahtamista ei tapahtunut, koska tankkaus oli hoidettu ja ajoitettu oikein ja tiesin mitä kannatti ottaa milloinkin. Suosittelen urheilijoille ehdottomasti käyttämään ravitsemuksen ammattilaista apunaan, koska oikealla ravitsemuksella voi todella nostaa suoritustehoja sekä kisoissa että harjoituksissa!